Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie obiadowe i nie tylko.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 195
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20831
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 195
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20831
Składniki
Zalewa: Olej, sól, pieprz, papryka, przyprawa do kurczaka, czosnek i ostra papryka, ketchup, mieszamy. W tak przygotowaną zalewę wkładamy kurczaka i zostawiamy najlepiej na noc w lodówce.
Na patelnie zlewamy odrobinę oleju z zalewy i złocimy na niej kurczaka z obu stron, do reszty zalewy dodajemy konfiturę śliwkową,cukier i trochę wodę, polewamy nią kurczaka i pieczemy przez 40 – 45 minut, pilnując by się nie przypaliło, jeżeli trzeba dolewając wodę.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po odcedzeniu dodajemy masło i koperek, przykrywamy pokrywką, delikatnie potrząsamy i gotowe. Podajemy z ulubioną sałatką.