Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie czosnkowym z pewnością jest daniem, które się wyróżnia. Jest bardzo aromatyczny i wyrazisty. Charakterystyczny smak czosnku miesza się z delikatnością śmietany i ziołowym smakiem tymianku i pietruszki. A dodatkowo całość przygotujesz na jednej patelni!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 505
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 274
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4484
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 505
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 274
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4484
Składniki
Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj go przyprawami i delikatnie rozbij pięścią. Usmaż go na złoto z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Odłóż mięso na bok.
Cebulę pokrój w piórka i podmaż na maśle. Dodaj drobniutko posiekane ząbki czosnku i smaż przez chwilę, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia.
W szklance wody rozrób mąkę ziemniaczaną, ketchup i cukier. Wlej płyn do cebuli z czosnkiem i ponownie doprowadź do wrzenia.
Zahartuj śmietanę, wlewając do niej pojedynczo po kilka łyżek gorącego sosu. Kiedy będzie już dobrze ciepła, dolej całość do sosu. Dobrze wymieszaj.
Dołóż kurczaka do sosu i duś wszystko pod przykryciem około 5 minut.
Kurczaka w sosie czosnkowym dopraw solą, pieprzem, czerwoną papryką i tymiankiem.
Gotuj całość już bez przykrycia, celem redukcji sosu.
Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do dania na sam koniec, tuż przed podaniem.
Danie udekoruj listkami tymianku i podawaj z ulubioną surówką i dodatkiem skrobiowym.