Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie czosnkowym z pewnością jest daniem, które się wyróżnia. Jest bardzo aromatyczny i wyrazisty. Charakterystyczny smak czosnku miesza się z delikatnością śmietany i ziołowym smakiem tymianku i pietruszki. A dodatkowo całość przygotujesz na jednej patelni!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117934
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3101
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2053
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1511
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117934
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3101
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2053
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1511
Składniki
Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj go przyprawami i delikatnie rozbij pięścią. Usmaż go na złoto z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Odłóż mięso na bok.
Cebulę pokrój w piórka i podmaż na maśle. Dodaj drobniutko posiekane ząbki czosnku i smaż przez chwilę, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia.
W szklance wody rozrób mąkę ziemniaczaną, ketchup i cukier. Wlej płyn do cebuli z czosnkiem i ponownie doprowadź do wrzenia.
Zahartuj śmietanę, wlewając do niej pojedynczo po kilka łyżek gorącego sosu. Kiedy będzie już dobrze ciepła, dolej całość do sosu. Dobrze wymieszaj.
Dołóż kurczaka do sosu i duś wszystko pod przykryciem około 5 minut.
Kurczaka w sosie czosnkowym dopraw solą, pieprzem, czerwoną papryką i tymiankiem.
Gotuj całość już bez przykrycia, celem redukcji sosu.
Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do dania na sam koniec, tuż przed podaniem.
Danie udekoruj listkami tymianku i podawaj z ulubioną surówką i dodatkiem skrobiowym.