Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie - piers kurczaka w sosie estragonowym ze smazonymi kurkami.
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 138
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 355
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 391
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 138
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 355
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 391
Składniki
Posolone i posypane pieprzem piersi z kurczaka smazyc na masle i oleju z pestek winogron na zloty kolor. Rozpoczac od strony ze skóra. Obrac szalotki i drobno pokroic w kostke. Podgrzac maslo i olej z pestek winogron w naczyniu zaroodpornym i podsmazyc szalotki, dodac ocet estragonowy, wermut, smietane i bulion i wszystko wymieszac. Umiescic w sosie usmazone piersi z kurczaka i dusic przez 15-20 minut na srednim ogniu.
W miedzyczasie posiekac drobno estragon i dodac do kurczaków pod koniec duszenia wraz z creme fraiche. Doprawic solą, sokiem z cytryny i szczypta cukru. Kurki wyczyscic, wieksze pokroic. Rozgrzac olej z pestek winogron i maslo na patelni i smazyc grzyby przez 4-5 minut. Doprawic sola, pieprzem i odrobina soku z cytryny. Na koniec dodac oskubane liscie estragonu i troche masla.
Kurczaka polac sosem i udekorowac kurkami. Podawac z chrupiaca bagietka i bialym winem np. burgundem.