Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie - piers kurczaka w sosie estragonowym ze smazonymi kurkami.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11333
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6501
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5481
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13523
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5297
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11333
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6501
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5481
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13523
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5297
Składniki
Posolone i posypane pieprzem piersi z kurczaka smazyc na masle i oleju z pestek winogron na zloty kolor. Rozpoczac od strony ze skóra. Obrac szalotki i drobno pokroic w kostke. Podgrzac maslo i olej z pestek winogron w naczyniu zaroodpornym i podsmazyc szalotki, dodac ocet estragonowy, wermut, smietane i bulion i wszystko wymieszac. Umiescic w sosie usmazone piersi z kurczaka i dusic przez 15-20 minut na srednim ogniu.
W miedzyczasie posiekac drobno estragon i dodac do kurczaków pod koniec duszenia wraz z creme fraiche. Doprawic solą, sokiem z cytryny i szczypta cukru. Kurki wyczyscic, wieksze pokroic. Rozgrzac olej z pestek winogron i maslo na patelni i smazyc grzyby przez 4-5 minut. Doprawic sola, pieprzem i odrobina soku z cytryny. Na koniec dodac oskubane liscie estragonu i troche masla.
Kurczaka polac sosem i udekorowac kurkami. Podawac z chrupiaca bagietka i bialym winem np. burgundem.