Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie - piers kurczaka w sosie estragonowym ze smazonymi kurkami.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2037
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101770
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6204
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2037
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101770
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6204
Składniki
Posolone i posypane pieprzem piersi z kurczaka smazyc na masle i oleju z pestek winogron na zloty kolor. Rozpoczac od strony ze skóra. Obrac szalotki i drobno pokroic w kostke. Podgrzac maslo i olej z pestek winogron w naczyniu zaroodpornym i podsmazyc szalotki, dodac ocet estragonowy, wermut, smietane i bulion i wszystko wymieszac. Umiescic w sosie usmazone piersi z kurczaka i dusic przez 15-20 minut na srednim ogniu.
W miedzyczasie posiekac drobno estragon i dodac do kurczaków pod koniec duszenia wraz z creme fraiche. Doprawic solą, sokiem z cytryny i szczypta cukru. Kurki wyczyscic, wieksze pokroic. Rozgrzac olej z pestek winogron i maslo na patelni i smazyc grzyby przez 4-5 minut. Doprawic sola, pieprzem i odrobina soku z cytryny. Na koniec dodac oskubane liscie estragonu i troche masla.
Kurczaka polac sosem i udekorowac kurkami. Podawac z chrupiaca bagietka i bialym winem np. burgundem.