Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i aromatyczne przygotowanie kurczaka w azjatyckim stylu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, a kawałki obsypujemy solą, kolorowym pieprzem, dodajemy łyżeczkę curry i łyżkę oleju sezamowego. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 minut.
Następnie kawałki kurczaka smażymy na oleju sezamowym na delikatnie złoty kolor, a na koniec smażenia dodajemy posiekane liście bazylii, natkę pietruszki oraz pokrojone w drobną kosteczkę ząbki czosnku. Zawartość patelni zalewamy przecierem pomidorowym (najlepiej domowym), dodajemy łyżeczkę curry, słodką i ostrą paprykę i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sos sojowy, cukier trzcinowy i jeszcze chwilę dusimy. Na sam koniec całość doprawiamy kolorowym pieprzem, solą i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną. Podajemy z ryżem pełnoziarnistym. Życzę smacznego! :)