Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie paprykowym to bardzo aromatyczne danie o intensywnie paprykowym smaku, jednak nie za ostrym, ponieważ dzięki dodatkom śmietanki ma kremową, lekko słodkawą konsystencję, która równoważy smak potrawy. I choć danie nie jest skomplikowane, to mięso z tego przepisu wychodzi wyjątkowo soczyste i mięciutkie, a sos wspaniale podkreśla smak mięsa, nadając mu głębokiego smaku. Danie idealnie zestawia się z ryżem, kaszą czy puree. Z tak prostego przepisu przygotujesz danie obiadowe dla kilku osób.
patelnia, miska, deska do krojenia
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Składniki
Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę ok. 3-4 cm. Przygotuj w misce składniki na marynatę: 1 łyżka oleju, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz oregano. Koniecznie dodał łyżeczkę soku z cytryny, dzięki temu mięso z kurczaka będzie jeszcze bardziej kruche. Przerzuć kostkę z piersi kurczaka do marynaty i wymieszaj do przegryzienia się składników. Niech marynata przegryza się przez minimum 30 minut, najlepiej w lodówce.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kurczaka do uzyskania złocistego koloru z każdej strony przez około 5-7 minut. Odstaw kurczaka na talerzyk.
Przygotuj warzywa. Pokrój paprykę i marchewkę w paski lub kostkę oraz cebulę w piórka. Na tej samej patelni, na której był smażony kurczak, rozgrzej dodatkowo łyżkę masła lub oleju i smaż cebulkę do zeszklenia, dodaj również pozostałe warzywa i smaż do uzyskania miękkości przez około 5-7 minut, a na koniec dodaj szczyptę brązowego cukru. Gdy warzywa będą już miękkie, na koniec dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. I smaż razem przez około 1 minutę.
Do patelni z warzywami przelej bulion drobiowy oraz dorzuć kurczaka. Gotuj przez kilka minut, aż bulion nieco odparuje, a następnie dodaj passatę pomidorową i pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, do momentu, aż marchewka i wszystkie pozostałe warzywa będą miękkie, ok. 10 minut, a sos będzie nieco zagęszczony, a po tym czasie dolej śmietanki (według preferencji, słodkiej lub kwaśnej). Dopraw do smaku przyprawami.
Tak przygotowane danie zestawiaj z ryżem, puree lub kaszą. Świetnie odnajdą się tutaj również kawałki ulubionej zieleniny.