Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie pieczarkowym to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Do mięska dorzuciłam malutkie pieczarki i zalałam śmietanką 30%. Do dania wystarczy dodać ziemniaki i surówkę i pyszny obiad gotowy. Polecam serdecznie.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 70
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 483
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1394
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1873
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 70
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 483
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1394
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1873
Składniki
Filet z kurczaka kroję na mniejsze kawałki lecz nie w kostkę. Przyprawiam a następnie obsmażam z każdej strony na rozgrzanym oleju. Mięso ściągam i na tym samym tłuszczu podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki. Jeśli jest zbyt mało tłuszczu dodaję więcej. U mnie malutkie pieczarki którym już nie musiałam kroić. Można użyć większe pieczarki krojąc je na 4 części. Po podsmażeniu dokładam ponownie mięso a następnie zalewam gorącą wodą. Duszę ok. 5 minut i delikatnie dolewam śmietankę wymieszaną z mąką. Wszystkie jeszcze doprawiam i duszę ok. 30 minut. Sos powinien zgęstnieć. Jeśli trzeba to można dodać jeszcze więcej mąki. Jeśli natomiast sos jest zbyt gęsty można dodać wody. Moje danie podałam z ziemniakami i buraczkami domowej roboty.