Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie pomidorowo-śmietankowym - obiad w pół godziny!

Kurczak w sosie pomidorowo-śmietankowym - obiad w pół godziny!

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 975

Dodano:

Odsłon: 598

Szybki obiad w pół godziny! Tym razem kurczak w sosie pomidorowo-śmietankowym z bazylią. Kremowy i aromatyczny sos doskonale komponuje się z makaronem.

Składniki

  • ok. 200 ml śmietany 30%
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki rosołu lub warzywnego bulionu
  • 1 puszka pieczonych pomidorów w sosie własnym
  • garść świeżej posiekanej bazylii (można zastąpić 1-2 łyżkami suszonej)
  • 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • pół szklanki parmezanu
  • świeży pieprz i sól
  • kawałeczki usmażonego boczku do podania
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak w sosie pomidorowo-śmietankowym - obiad w pół godziny!

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od oczyszczenia kurczaka z błonek. Piersi przekrawamy wzdłuż, by uzyskać cieńsze kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło i dodajemy czosnek.

  2. Podsmażamy mięso na złoto na maśle i przekładamy na talerzyk.

  3. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka przekładamy pomidory z puszki. Podsmażamy ok. 2-3 minuty.

  4. Połowę pomidorów przekładamy do garnka. Drugą połowę blendujemy po czym też dodajemy do garnka. Dodajemy bulion lub rosół i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu po czym dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.

  5. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obsmażone piersi z kurczaka. Gotujemy dalej na wolnym ogniu przez ok. 15 min. lub do chwili, aż mięso będzie miękkie i ugotowane.

  6. Na koniec posypujemy kurczaka odrobiną parmezanu, kawałkami usmażonego boczku i listkami bazylii.

  7. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń