Dania główne Przepis na:
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 674
Dodano: 24.10.2017
Odsłon: 2997
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka, pokrojony w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w talarki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- garść grzybów shitake (opcjonalnie)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka mąki, rozmieszana w 4 łyżkach letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży ananas, obrany i pokrojony w kostkę (lub ananas z puszki – 2x 400 ml) - na sos słodko-kwaśny
- 8 łyżek octu winnego lub ryżowego - na sos słodko-kwaśny
- 10 łyżek cukru - na sos słodko-kwaśny
- 2 łyżki sosu rybnego - na sos słodko-kwaśny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego - na sos słodko-kwaśny
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - na sos słodko-kwaśny
- wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - na sos słodko-kwaśny
- sok z ananasów z puszki (jeśli nie mamy świeżego ananasa) - na sos słodko-kwaśny
3-4 os. | 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Przygotowanie sosu: w garnku lub na patelni umieszczamy wszystkie składniki sosu, mieszamy dokładnie ze sobą i doprowadzamy do wrzenia, następnie redukujemy ogień i gotujemy około 15-20 minut
-
W międzyczasie na drugiej patelni, rozgrzewamy oliwę, smażymy przez 30 sekund czosnek i cebulę. Następnie dodajemy marchewkę, paprykę i grzyby shitake, smażyć 1 minutę, następnie dodać kurczaka, sos sojowy oraz 4-5 łyżek sosu słodko-kwaśnego z drugiej patelni. Smażyć, aż kurczak będzie dobry.
-
Dodać do kurczaka gotowy sos słodko-kwaśny oraz mąkę rozpuszczoną w wodzie. Energicznie zamieszać i potrzymać na ogniu około minutę.
-
Doprawić wg uznania, cukrem, sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem.
Komentarze do przepisu (4)

Klitajmestra 26 października 2017Zgłoś do usunięcia
Brzmi bardzo apetycznie. A te mini kukurydze? Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz