Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna kuchnia polska pełna jest wspaniałych smaków, ale bazuje na stosunkowo niewielkiej liczbie produktów. Wynika to z faktu, że w naszej szerokości geograficznej okres wegetacji roślin jest krótki. Nie dla wszystkich też odpowiedni jest umiarkowany klimat. W dzisiejszych czasach bogactwo dostępnych na rynku składników otwiera przed nami morze kulinarnych możliwości, ale na co dzień zdajemy się o tym zapominać. Sięgamy po najprostsze rozwiązania, np. kotlet z drobiu à la schabowy. Tymczasem kurczak w sosie śmietanowym w stylu włoskim – z ziołami, suszonymi pomidorami i parmezanem – to równie szybkie i proste danie!
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 19
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 16
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 211
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 67
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 19
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 16
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 211
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 67
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 121
Składniki
Oczyść filet z kurczaka. Przekrój każdą z piersi wzdłuż na pół. Oprósz solą i pieprzem. Odłóż na godzinę, po czym obsmaż krótko po każdej ze stron na 2-3 łyżkach masła klarowanego. Zdejmij z patelni.
Obierz i pokrój drobno cebulę. Zeszklij na maśle, w którym smażył się kurczak. Dodaj trochę masła, jeśli to konieczne. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek.
Z powrotem włóż na patelnię kurczaka. Zalej zawartość patelni bulionem. Dodaj paprykę mieloną i zioła prowansalskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec wlej na patelnię śmietanę i wsyp parmezan. Dodaj też drobno posiekane pomidory (odcedzone z zalewy). Duś jeszcze kilka minut.
Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości bulionu. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem. Podawaj kurczaka w sosie śmietanowym udekorowanego świeżymi listkami bazylii.