Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie z cukinii ma słodko-kwaśny smak i możesz go podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą, ryżem czy makaronem.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2758
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1960
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2758
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1960
Składniki
Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce. Paprykę oczyszczoną z gniazda nasiennego pokrój w paski, a obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Na dużej patelni lub w głębokim rondlu rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć kawałki kurczaka, oprósz solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu z każdej strony aż się zarumienią. Przełóż na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dodaj marchewkę i paprykę, a następnie cukinię. Smaż kilka minut, mieszając często.
Kiedy warzywa zmiękną, dodaj passatę pomidorową oraz pomidory z puszki. Dopraw cukrem, octem winnym, solą i pieprzem, a także obydwiema paprykami. Gotuj pod przykryciem 10 minut. Dodaj wcześniej podsmażonego kurczaka do sosu i duś wszystko razem jeszcze przez 10-15 minut. Wtedy wlej śmietankę i zamieszaj.