Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brakuje Ci pomysłu na obiad? Przygotuj soczystą pierś z kurczaka w sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Do tego gotowane ziemniaki lub ulubiona kasza i lekka surówka. Tak przygotowany obiad sprawdzi się na co dzień i od święta. Danie świetnie smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Sos sprawia, że mięso nie wysycha, przez co utrzymuje swoją delikatność i kruchość.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10420
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6009
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12859
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4598
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10420
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6009
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12859
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4598
Składniki
Filety z kurczaka przekrój na pół. Każdy kawałek mięsa oprósz solą i pieprzem oraz słodką papryką.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Mięso podsmaż z dwóch stron na złoty kolor. Następnie usmażone filety przełóż na talerz.
Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z masłem, na której chwilę wcześniej smażył się kurczak.
Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i dorzuć do cebuli. Smaż do momentu odparowania wody.
Suszone pomidory pokój na paseczki, dodaj do podsmażonych pieczarek. Następnie przełóż na patelnię filety kurczaka. Składniki zalej szklanką wody. Dodaj śmietankę. Sos duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Na koniec kurczaka w sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami oprósz świeżą natką pietruszki. Danie serwuj z ziemniakami lub kaszą i lekką surówką.