Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brakuje Ci pomysłu na obiad? Przygotuj soczystą pierś z kurczaka w sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Do tego gotowane ziemniaki lub ulubiona kasza i lekka surówka. Tak przygotowany obiad sprawdzi się na co dzień i od święta. Danie świetnie smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Sos sprawia, że mięso nie wysycha, przez co utrzymuje swoją delikatność i kruchość.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 785
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 785
Składniki
Filety z kurczaka przekrój na pół. Każdy kawałek mięsa oprósz solą i pieprzem oraz słodką papryką.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Mięso podsmaż z dwóch stron na złoty kolor. Następnie usmażone filety przełóż na talerz.
Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z masłem, na której chwilę wcześniej smażył się kurczak.
Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i dorzuć do cebuli. Smaż do momentu odparowania wody.
Suszone pomidory pokój na paseczki, dodaj do podsmażonych pieczarek. Następnie przełóż na patelnię filety kurczaka. Składniki zalej szklanką wody. Dodaj śmietankę. Sos duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Na koniec kurczaka w sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami oprósz świeżą natką pietruszki. Danie serwuj z ziemniakami lub kaszą i lekką surówką.