Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można jednocześnie i w jednym naczyniu przygotować mięso i dodatek warzywny? Okazuje się, że tak! Ten kurczak w worku z młodą kapustą udowadnia, że do przygotowania całego dania obiadowego wystarczy zaledwie… kawałek folii.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 468
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 468
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Składniki
Mięso umyj. Jeśli masz tuszkę kurczaka oczyść ją z podrobów i dobrze przepłucz. Osusz kurczaka papierowymi ręcznikami.
W małej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy do kurczaka na jednolitą mieszankę. Mięso natrzyj najpierw oliwą z oliwek, a następnie dobrze pokryj przyprawami.
Kapustę i seler poszatkuj. Cebulę obierz i pokrój w dość duże piórka.
W naczyniu żaroodpornym umieść duży worek do pieczenia mięs. Wsyp poszatkowaną kapustę i seler. Na to połóż całego kurczaka lub udka, a następnie posyp wszystko szatkowaną cebulą. Dodaj cząstki cytryny
Zwiąż rękaw do pieczenia, pilnując, by nie przykleił się do mięsa i przypraw. W tym celu najlepiej dmuchnij lekko do środka, by powietrze napięło folię.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Danie piecz przez 60-70 minut lub do miękkości mięsa. Wewnętrzna temperatura w najgrubszym miejscu powinna sięgać 80 st. Celsjusza. Na około 15-20 minut przed końcem pieczenia, rozetnij worek, aby skórka się zrumieniła
Wyjmij naczynie z piekarnika i rozetnij worek. Odstaw na ok. 15 minut przed podaniem.
Kurczaka w worku z młodą kapustą i podawaj na ciepło razem z tłuczonymi ziemniakami i sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.