Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak Yassa z Senegalu...

Przepis dnia 2017-03-11
kurczak Yassa z Senegalu...

Autor:

Przepisów i artykułów: 522 Ocena: 18094

Dodano:

Odsłon: 5283

kurczak tak przyrządzony jest bardzo smaczny.

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1 główka czosnku
  • 2 papryki
  • sok z 2 limonek
  • 2-3 łyżki musztardy Dijon
  • 4 cebule
  • trochę papryki w proszku
  • tymianek
  • 2 suszone ostre papryczki
  • olej
  • 2 kostki rosołowe w oryginale ale równie dobrze można zastąpić bulionem)
  • pieprz, sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej wymieszać w misce, w której zmieści się kurczak, składniki marynaty czyli: 2-3 łyżki musztardy, sok z limonki, 2-3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, rozgniecione, suche pokruszone papryczki, drobno pokrojone cebule, tymianek , 2 kostki rosołowe. Kurczaka umyć, włożyć do miski i posmarować marynatą. Miskę owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

  2. Rano wyjąć kurczaka z marynaty i obsmażyć na patelni.

  3. W garnku na oleju udusić pokrojoną cebulę, po ok. 15 minutach dodać pokrojoną paprykę. Jak wszystko będzie miękkie, dodać pozostałą marynatę + 2 łyżki musztardy oraz 2-3 ząbki czosnku i sok z limonki. Do tego sosu włożyć podsmażonego kurczaka i dusić 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń