Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-06-2025
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkiem brokułowych różyczek oraz świeżego koperku. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy podać je z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się kopytka, makaron, ulubiona kasza lub ryż.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457762
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457762
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Składniki
Pierś z kurczaka dzielimy na eskalopki (niewielkie plastry, które delikatnie rozbijamy dłonią). Wszystkie kawałki oprószamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, dodajemy odrobinę oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na minimum 1 godzinę*. * Eskalopki możecie zamarynować także dzień wcześniej. Wtedy wyciągnijcie je z lodówki na godzinę przed planowanym smażeniem, aby mięso uzyskało temperaturę pokojową.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie, a następnie hartujemy pod zimną wodą.* * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
Eskalopki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor i odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni (wybierzcie głęboką) podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do bulionu dodajemy śmietankę oraz łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do cebuli i czosnku.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy do niego posiekany koperek Sos doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy eskalopki i dusimy wszystko na małym ogniu jeszcze przez 2 - 3 minuty. Na koniec wkładamy ugotowane brokuły, mieszamy i gotowe! :)
Danie podajemy z ulubionymi dodatkami. Pysznie smakuje z kopytkami, kluseczkami gnocchi lub kaszą jaglaną. Do przygotowania sosu możecie użyć domowego rosołu.