Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z fasolką szparagową to bardzo wyraziste, orientalne danie, które będzie idealne dla wszystkich miłośników curry. Fasolka dodaje daniu delikatności, a migdały – słodyczy.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 27
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 27
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój mięso w kostkę wielkości jednego kęsa.
Cebulę drobno posiekaj, a fasolkę pokrój na kawałki o długości ok. 4 cm. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek przez ok. 5 minut lub do zeszklenia. Dodaj curry i wymieszaj. Smaż przez kolejną minutę.
Na patelnię dodaj kurczaka i smaż go na średnim ogniu przez 5 minut, do lekkiego zrumienienia.
Dodaj bulion, śmietankę, przecier i pieprz. Doprowadź całość do wrzenia, często mieszając. Zmniejsz ogień, a patelnię przykryj. Danie duś przez 15 minut, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie przywarło.
Dodaj fasolkę i ponownie przykryj danie. Gotuj przez kolejne 10-15 minut, do momentu aż wszystkie składniki będą dobrze ugotowane.
Dodaj mąkę migdałową i gotuj wszystko, cały czas mieszając do zgęstnienia sosu. Dopraw do smaku solą.
Kurczaka z fasolką szparagową podawaj z dodatkiem ryżu i chleba, posypanego siekaną natką pietruszki.