Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z fasolką szparagową to bardzo wyraziste, orientalne danie, które będzie idealne dla wszystkich miłośników curry. Fasolka dodaje daniu delikatności, a migdały – słodyczy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6900
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6900
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój mięso w kostkę wielkości jednego kęsa.
Cebulę drobno posiekaj, a fasolkę pokrój na kawałki o długości ok. 4 cm. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek przez ok. 5 minut lub do zeszklenia. Dodaj curry i wymieszaj. Smaż przez kolejną minutę.
Na patelnię dodaj kurczaka i smaż go na średnim ogniu przez 5 minut, do lekkiego zrumienienia.
Dodaj bulion, śmietankę, przecier i pieprz. Doprowadź całość do wrzenia, często mieszając. Zmniejsz ogień, a patelnię przykryj. Danie duś przez 15 minut, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie przywarło.
Dodaj fasolkę i ponownie przykryj danie. Gotuj przez kolejne 10-15 minut, do momentu aż wszystkie składniki będą dobrze ugotowane.
Dodaj mąkę migdałową i gotuj wszystko, cały czas mieszając do zgęstnienia sosu. Dopraw do smaku solą.
Kurczaka z fasolką szparagową podawaj z dodatkiem ryżu i chleba, posypanego siekaną natką pietruszki.