Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-07-2018
Oryginalne i niecodzienne danie grillowe - kurczak w marynacie satay podany z sosem na bazie masła orzechowego.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 166
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 99
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1211
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4150
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1190
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 166
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 99
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1211
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4150
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1190
Składniki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na kawałki i zanurzyć je w marynacie. Odstawić na minimum godzinę a najlepiej na całą noc do lodówki.
Przygotować sos orzeszkowy: w garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i posiekane chilli – chwilę przesmażyć ( ok 3 minuty) aż cebula się zeszkli. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier i sos sojowy – gotować ok 10 minut. Zmiksować na gładko, dodać orzeszki i sok z limonki – chwilę pogotować i zestawić z ognia.
Kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków, piec na mocno rozgrzanym grillu aż się zarumienią. Podawać z sosem, pokropione sokiem z limonki.