Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-07-2018
Oryginalne i niecodzienne danie grillowe - kurczak w marynacie satay podany z sosem na bazie masła orzechowego.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5814
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5249
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5814
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5249
Składniki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na kawałki i zanurzyć je w marynacie. Odstawić na minimum godzinę a najlepiej na całą noc do lodówki.
Przygotować sos orzeszkowy: w garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i posiekane chilli – chwilę przesmażyć ( ok 3 minuty) aż cebula się zeszkli. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier i sos sojowy – gotować ok 10 minut. Zmiksować na gładko, dodać orzeszki i sok z limonki – chwilę pogotować i zestawić z ognia.
Kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków, piec na mocno rozgrzanym grillu aż się zarumienią. Podawać z sosem, pokropione sokiem z limonki.