Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia wietnamska. Mięso kurczaka zostało zamarynowane w sosie rybnym, dzięki czemu ma inny smak. Sos ten, zwany nuoc mam, jest popularną przyprawą w całym Wietnamie, Laosie i Kambodży.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 985
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 838
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12604
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 985
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 838
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12604
Składniki
Przygotowałem marynatę. Wymieszałem w misce startą skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński. Piersi kurczaka pokroiłem w wąskie paski, włożyłem do marynaty, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowałem sos. Wymieszałem sherry z miodem i sokiem cytrynowym. Ustawiłem wok na dużym ogniu, wlałem olej i bardzo mocno podgrzałem. Ostrożnie wkładałem kawałki kurczaka do oleju, szybko podsmażyłem. Dodałem sos. Smażyłem, aż sos lekko zgęstniał. Oddzielnie ugotowałem groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek osączyłem, wymieszałem z kurczakiem. Podałem z ryżem jaśminowym z sosem ryżowym.