Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z pieczarkami to bardzo delikatna zapiekanka, która posmakuje całej rodzinie. Nie wymaga długiego czasu przygotowania i jest niesamowicie prosta. Wspaniale smakuje zarówno w dniu upieczenia, jak i odgrzewana następnego dnia.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19770
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 452
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 412
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6799
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242288
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19770
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 452
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 412
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6799
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242288
Składniki
Grzyby oczyść i pokrój w dość grube paski. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na tę samą patelnię dodaj pozostałe 3 łyżki oliwy. Włóż grzyby i cebulę na tłuszcz oraz podsmażaj do całkowitego odparowania wody i lekkiego zezłocenia pieczarek. Dodaj czosnek i trzymaj wszystko razem na ogniu przez 1-2 minuty. Tak przygotowaną mieszankę rozłóż na kurczaku.
Przygotuj sos. W średnim rondlu rozpuść masło. Dodaj mąkę i zrób lekko złocistą zasmażkę, często mieszając. Wlej bulion, sok z cytryny i przyprawy. Mieszaj do połączenia.
Wlej mleko oraz śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalej kurczaka z grzybami. Naczynie przykryj folią aluminiową. Zapiekankę piecz przez 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Kurczaka z pieczarkami podawaj na ciepło, udekorowanego siekaną natką pietruszki.
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w dość dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem oraz obtocz w mące. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Podsmaż kurczaka do uzyskania złotego koloru, a następnie przenieś go do naczynia żaroodpornego.