Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszystko co lubię na jednym talerzu - zdrowo, smacznie i pożywnie. Kurczak zapewni nam solidną porcję białka, kasza bulgur energii z węglowodanów, a pesto zdrowych tłuszczów, witamin i wartości odżywczych. Dzisiejsze danie przeplata smaki, niezwykle syci i dodaje zdrowej energii. Zapraszam na pożywną zieloną kompozycję, która jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale zapewni nam bardzo smakowity posiłek :)
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Składniki
Orzechy nerkowca prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki pietruszki przekładamy do rozdrabniacza dodając uprażone nerkowce, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty drobno ser Dziugas i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją solą oraz pieprzem. Por kroimy w krążki i szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy kawałki kurczaka, chwilę smażymy, a na koniec przykrywamy i dusimy przez chwilę, aby nadać mięsu soczystości.
Kaszę bulgar gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie mieszamy ją z pietruszkowym pesto, wykładamy na talerze i podajemy z kurczakiem duszonym z kawałkami pora.
Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczka, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce do około 7 dni. Pesto możemy wykorzystać do dań z makaronu, kaszy, ryżu, mięsa, ryb, a także stosować jako dodatek do warzyw lub świeżego pieczywa. Życzę smacznego! :)