Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z porem i bulgurem z pietruszkowym pesto

Kurczak z porem i bulgurem z pietruszkowym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24943

Dodano:

Odsłon: 12063

Wszystko co lubię na jednym talerzu - zdrowo, smacznie i pożywnie. Kurczak zapewni nam solidną porcję białka, kasza bulgur energii z węglowodanów, a pesto zdrowych tłuszczów, witamin i wartości odżywczych. Dzisiejsze danie przeplata smaki, niezwykle syci i dodaje zdrowej energii. Zapraszam na pożywną zieloną kompozycję, która jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale zapewni nam bardzo smakowity posiłek :)

Składniki

  • kasza bulgur
  • pierś z kurczaka
  • 1/2 pora (zielona część)
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • PESTO:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g sera Dziugas
  • 40 g orzechów nerkowca
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki pietruszki przekładamy do rozdrabniacza dodając uprażone nerkowce, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty drobno ser Dziugas i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją solą oraz pieprzem. Por kroimy w krążki i szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy kawałki kurczaka, chwilę smażymy, a na koniec przykrywamy i dusimy przez chwilę, aby nadać mięsu soczystości.

  3. Kaszę bulgar gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie mieszamy ją z pietruszkowym pesto, wykładamy na talerze i podajemy z kurczakiem duszonym z kawałkami pora.

  4. Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczka, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce do około 7 dni. Pesto możemy wykorzystać do dań z makaronu, kaszy, ryżu, mięsa, ryb, a także stosować jako dodatek do warzyw lub świeżego pieczywa. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 15 września 2017 Urzekające :-) Choć osobiście gotuję bulgur w rosole - smakuje jeszcze lepiej ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 15 września 2017 Dokładnie tak napisałaś: "wszystko co lubię na jednym talerzu". I ja, i ja :D. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 września 2017 Jutro lecę po kaszę bulgur, gorzej z serem - może jakiś zamiennik (taki trochę pospolitszy?). Już w plagiatorku - lubię takie dania. Dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń