Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożna. Co to jest Shawarma? Shawarma to klasyczne danie arabskie z mięsa (jagnięciny, kurczaka, indyka, wołowiny lub mieszanych) przyprawionego i umieszczonego pionowo na rożnie i wolno pieczonego. Zazwyczaj shawarma jest pokrojona w cienkie plastry i podana z tabbouleh, sałatką fattoush, podpłomykami, pomidorem i ogórkiem oraz różnymi sosami. Słowo „shawarma” to arabskie tłumaczenie tureckiego çevirme „obracanie”, w odniesieniu do pieczenia mięsa na rożnie, które obraca się wokół osi.
Frytkownica beztłuszczowa/airfryer
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Składniki
Domowa mieszanka przypraw szawarma, shawarma : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=392353839705022&id=100067912267511
W miseczce wymieszaj razem : mieszankę przypraw, olej i czosnek w proszku.
Oczyść kurczaka, usuń ewentualne resztki piór, tłuszcz.
Natrzyj kurczaka przyprawa z zewnątrz i wewnątrz. Owiń naczynie celofanem ( razem z ptakiem ) i odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wyciąg kurczaka z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Nabij kurczaka na rożen, zabezpiecz końce, żeby się nie zsunął i obracał podczas pieczenia.
Włóż kurczaka do frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Piecz w temperaturze 180C przez godzinę, lub do momentu aż wewnętrzna temperatura osiągnie 75C.
Po upieczeniu wyjmij ptaka z urządzenia i odstaw na 10 minut, żeby mięso "odpoczęło". Smacznego !!
Porcje 6 Kalorie: 364kcal Węglowodany: 3g Białko: 27g Tłuszcz: 27g Tłuszcze nasycone: 7g Cholesterol: 109 mg Sód: 103 mg Potas: 323 mg Włókno: 1g Cukier: 1g Witamina A: 581 IU Witamina C: 12 mg Wapń: 22 mg Żelazo: 2 mg Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych. Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.