Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z ryżem i warzywami:

Kurczak z ryżem i warzywami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4085

Dodano:

Odsłon: 774

Przygotowuję go często dzieciom, bo w takiej formie im najbardziej smakuje.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa podlaska do drobiu
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki masła
  • opakowanie mrożonych warzyw na patelnię
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak z ryżem i warzywami:

Przygotowanie


  1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami. Odstawić na godzinę do lodówki by mięso przeszło aromatem przypraw.
    Rozgrzać 4 łyżki oleju i usmażyć mięso. Odstawić.

  2. Na suchą patelnię wsypać ryż i na wolnym ogniu mieszać przez 5 minut. Uważać by go nie przypalić.
    Podlewać stopniowo bulionem i trzymać na ogniu tak długo aż ryż wchłonie cały bulion i zmięknie ale się nie rozgotuje.
    Połączyć z mięsem. Doprawić.
    W osobnym naczyniu stopić masło i wrzucić zamrożone warzywa. Dusić około 10 munut aż zmiękną. Doprawić.
    Na środku talerza ułożyć kopczyk z mięsa i ryżu a wokół niego utworzyć "wianuszek" z warzyw.
    Dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń