Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z warzywami z piekarnika

Kurczak z warzywami z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 1455

Smaczne danie "jednogarnkowe": warzywa i kurczak pieczone w piekarniku. Czysto, prosto i smacznie:)

Składniki

  • podudzia z kurczaka 5 szt
  • ziemniaki duże 5 szt
  • marchew duża 2 szt
  • sól do smaku
  • sól czosnkowa do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • curry do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • majeranek 1 łyżka kopiasta
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sól czosnkową, pieprz, obie papryki, curry i majeranek mieszamy.Podudzia z kurczaka myjemy osuszamy i nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
    Ziemniaki i marchew obieramy: ziemniaki kroimy w kostkę a marchew w plastry. Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego lekko oprószając solą. Na warzywach układamy podudzia z kurczaka. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy 50-60 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń