Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak zapiekany w kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Mięso idealnie komponuje się z kapustą a dodatek sosu sprawia że smakuje wyśmienicie.
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 784
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1590
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 727
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 10532
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 784
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1590
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 727
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 10532
Składniki
Kapustę szatkuję a następnie gotuję ok. 15 minut w osolonej wodzie. Gdy mamy młodą kapustę nie trzeba jej wcześniej gotować.
Przygotowuję również mięso. Filet z kurczaka kroję na mniejsze kawałki i delikatnie rozbijam. Przyprawiam i obsmażam z każdej strony na rozgrzanym oleju. Na oleju podsmażam również cebulę pokrojoną w pióra.
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszam i przyprawiam.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni. Naczynie do zapiekania natłuszczam i układam połowę podgotowanej kapusty, mięso oraz cebulę. Posypuję świeżym koprem i układam kolejną warstwę wszystkich składników. Na samym końcu zalewam całość sosem.
Kurczak zapiekam ok. 25 minut pod przykryciem. Ok. 5 minut przed końcem ściągam folię i jeszcze dopiekam.