Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak zapiekany z ryżem to szybki pomysł na rodzinny obiad – zarówno w niedzielę, jak i każdy dzień powszedni. Jest wspaniałą propozycją dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie – to danie robi się praktycznie samo. Nie trzeba nawet pilnować ryżu. Kurczak w ten sposób przyrządzony jest bardzo aromatyczny, słodkawo-ostry. Idealnym dodatkiem jest ryż o wyrazistym smaku rozmarynu. Jeśli nie masz pomysłu na szybki i prosty obiad, to ten przepis jest właśnie dla ciebie.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Składniki
Podudzia z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą musztardę, miód, łyżeczkę papryki słodkiej, szczyptę chili, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie obtocz podudzia z kurczaka. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż kurczaka z każdej strony do lekkiego zrumienienia skórki.
Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Na nim połóż podudzia. Do osobnego garnuszka wlej wrzącą wodę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki zalewy i całość dobrze wymieszaj. Tak przygotowanym płynem zalej ryż i kurczaka.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Danie piecz przez 60-70 minut, do momentu wchłonięcia całej zalewy przez ryż. Kurczaka zapiekanego z ryżem podawaj udekorowanego świeżymi listkami rozmarynu.