Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczna i bardzo prosta zapiekanka z kurczakiem
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Kurczaka (ja wybrałem filety z udek, ale może być np pierś) kroimy na kawałki o grubości ok 1 cm, solimy, oprószamy pieprzem oraz mąką i obsmażamy na oliwie, tak żeby się ładnie przyrumieniły.
Grzyby zalewamy szklanką wody i gotujemy aż będą miękkie, po czym odcedzamy (wywar zostaje!) i kroimy w paseczki.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę obraną i pokrojoną w talarki szklimy na oleju, dodajemy posiekany (lub przeciśnięty) czosnek i grzybki. Dusimy jeszcze parę minut.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, solimy i pieprzymy. Na ziemniaki układamy kurczaka. Na kurczaka układamy warstwę cebuli z grzybkami, a na cebulę ostatnią warstwę ziemniaków, którą solimy i pieprzymy.
Teraz czas na sos: do wywaru z grzybków dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy całą powierzchnię zapiekanki.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C i zapiekamy przez około godzinę.
No i gotowe. Ja podaję do tego dania kiszone ogórki. SMACZNEGO !!!