Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak ze szparagami w kremowym sosie śmietanowym. Idealne na szybki obiad lub kolację, to danie nie tylko cieszy podniebienie ale także pięknie wygląda na talerzu.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 191
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 307
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 191
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 307
Składniki
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pierzymy. Następnie obtaczamy każdy kawałek w mące. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju na złoty kolor i zdejmujemy z patelni.
Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i dobno pokrojony czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach tarki. Ze szparagów usuwamy zdrewniałe koncówki i kroimy na mniejesze kawałki. Dodajemy do warzyw i smażymy przez chwilę.
Teraz przekładamy wcześniej podsmażonego kurczaka. Posypujemy przyprawami, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu.
Pod koniec dodajemy śmietankę i koperek. Doprawiamy do smaku solą, pierzem i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli chcemy to sos możemy ewentualnie zagęścić mąką zienmiaczaną z wodą. (1/2 łyżeczki mąki i 1 łyżka wody) Kurczak jest już gotowy, podajemy z ulubionymi dodatkami, polecam makaron. Smacznego