Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak ze szparagami w kremowym sosie śmietanowym. Idealne na szybki obiad lub kolację, to danie nie tylko cieszy podniebienie ale także pięknie wygląda na talerzu.
Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na mostku wieprzowym z zie...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 114
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...
Odsłon: 514
Ogórki małosolne można jeść całe lato, są smaczne i zdrowe. Ukiszenie ich to...
Odsłon: 177
Śledzie z sokiem z cytryny, liściem laurowym i pieprzem. Śledź jest dobry na...
Odsłon: 122
Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na mostku wieprzowym z zie...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 114
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...
Odsłon: 514
Ogórki małosolne można jeść całe lato, są smaczne i zdrowe. Ukiszenie ich to...
Odsłon: 177
Śledzie z sokiem z cytryny, liściem laurowym i pieprzem. Śledź jest dobry na...
Odsłon: 122
Składniki
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pierzymy. Następnie obtaczamy każdy kawałek w mące. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju na złoty kolor i zdejmujemy z patelni.
Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i dobno pokrojony czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach tarki. Ze szparagów usuwamy zdrewniałe koncówki i kroimy na mniejesze kawałki. Dodajemy do warzyw i smażymy przez chwilę.
Teraz przekładamy wcześniej podsmażonego kurczaka. Posypujemy przyprawami, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu.
Pod koniec dodajemy śmietankę i koperek. Doprawiamy do smaku solą, pierzem i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli chcemy to sos możemy ewentualnie zagęścić mąką zienmiaczaną z wodą. (1/2 łyżeczki mąki i 1 łyżka wody) Kurczak jest już gotowy, podajemy z ulubionymi dodatkami, polecam makaron. Smacznego