Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak ze szparagami w kremowym sosie śmietanowym. Idealne na szybki obiad lub kolację, to danie nie tylko cieszy podniebienie ale także pięknie wygląda na talerzu.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 29
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17424
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 29
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17424
Składniki
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pierzymy. Następnie obtaczamy każdy kawałek w mące. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju na złoty kolor i zdejmujemy z patelni.
Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i dobno pokrojony czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach tarki. Ze szparagów usuwamy zdrewniałe koncówki i kroimy na mniejesze kawałki. Dodajemy do warzyw i smażymy przez chwilę.
Teraz przekładamy wcześniej podsmażonego kurczaka. Posypujemy przyprawami, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu.
Pod koniec dodajemy śmietankę i koperek. Doprawiamy do smaku solą, pierzem i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli chcemy to sos możemy ewentualnie zagęścić mąką zienmiaczaną z wodą. (1/2 łyżeczki mąki i 1 łyżka wody) Kurczak jest już gotowy, podajemy z ulubionymi dodatkami, polecam makaron. Smacznego