Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak ze szparagami w kremowym sosie śmietanowym. Idealne na szybki obiad lub kolację, to danie nie tylko cieszy podniebienie ale także pięknie wygląda na talerzu.
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4709
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 504
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 758
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4709
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 504
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 758
Składniki
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pierzymy. Następnie obtaczamy każdy kawałek w mące. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju na złoty kolor i zdejmujemy z patelni.
Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i dobno pokrojony czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach tarki. Ze szparagów usuwamy zdrewniałe koncówki i kroimy na mniejesze kawałki. Dodajemy do warzyw i smażymy przez chwilę.
Teraz przekładamy wcześniej podsmażonego kurczaka. Posypujemy przyprawami, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu.
Pod koniec dodajemy śmietankę i koperek. Doprawiamy do smaku solą, pierzem i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli chcemy to sos możemy ewentualnie zagęścić mąką zienmiaczaną z wodą. (1/2 łyżeczki mąki i 1 łyżka wody) Kurczak jest już gotowy, podajemy z ulubionymi dodatkami, polecam makaron. Smacznego