Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły ci się klasyczne kotlety mielone lub schabowe? Pora przełamać obiadową rutynę i zaserwować na obiad coś nowego. Kurczak ze szpinakiem w tym wydaniu sprawdzi się rewelacyjnie. Prosty, ale wyjątkowo pyszny farsz, doskonale pasuje do delikatnego mięsa. Zrób, a będziesz często powtarzać.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5114
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5114
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Składniki
Przygotuj farsz. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, najpierw odstaw go do odmrożenia i odciśnij nadmiar wody. Świeży opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij obrany, rozgnieciony i posiekany czosnek. Dodaj szpinak, całość podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Dodaj teraz do farszu pokrojone w kostkę suszone pomidory. Zetrzyj ser żółty na tarce i połącz wszystkie składniki farszu. Dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, paprykę słodką i natkę pietruszki. Dopraw marynatę solą i pieprzem.
W każdym filecie z kurczaka zrób kieszonkę na farsz. Przełóż go dokładnie. Teraz z zewnątrz nasmaruj przygotowaną marynatą. Przełóż kurczaka ze szpinakiem do naczynia żaroodpornego.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30-40 minut, w zależności od grubości mięsa. Jeśli zacznie się przypiekać z zewnątrz, przykryj go. Podawaj kurczaka ze szpinakiem polanego delikatnie octem balsamicznym.