Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 11961

Sycące, ładnie wyglądające i proste w przygotowaniu danie z kurczaka.

Składniki

  • gotowe ciasto francuskie
  • duża pierś z kurczaka
  • 250g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • mozzarella 1 gałka
  • sól, pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Szpinak podgrzewać aż do rozmrożenia, następnie dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać sól i pieprz do smaku.

  2. Ciasto przekroić na 2 części. Na środku każdej z nich położyć usmażony filet z kurczaka. Ciasto, które pozostało po bokach, ponacinać w paseczki o szerokości ok. 1 cm.

  3. Na pierś położyć szpinak, przykryć go pokrojoną w cienkie paseczki mozzarellą. Po tym, na przemian przekładać paski ciasta, raz z prawej, raz z lewej strony, na kształt warkocza.
    Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
    Wierzch posmarować rozmąconym białkiem.

  4. Podawać można z sosem czosnkowym: 3 łyżki jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku i łyżeczka posiekanych ziół, sól i pieprz do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń