Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące, ładnie wyglądające i proste w przygotowaniu danie z kurczaka.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Szpinak podgrzewać aż do rozmrożenia, następnie dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać sól i pieprz do smaku.
Ciasto przekroić na 2 części. Na środku każdej z nich położyć usmażony filet z kurczaka. Ciasto, które pozostało po bokach, ponacinać w paseczki o szerokości ok. 1 cm.
Na pierś położyć szpinak, przykryć go pokrojoną w cienkie paseczki mozzarellą. Po tym, na przemian przekładać paski ciasta, raz z prawej, raz z lewej strony, na kształt warkocza. Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem.
Podawać można z sosem czosnkowym: 3 łyżki jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku i łyżeczka posiekanych ziół, sól i pieprz do smaku.