Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na słodkie urozmaicenie kurczaka - przepis jest prosty w przygotowaniu, a kurczak smaczny i soczysty.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1559
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 285
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1559
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 285
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na około 3 cm kawałki, które oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Następnie przygotowujemy marynatę: Do miseczki wlewamy olej kokosowy, sos sojowy oraz miód. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstałą marynatę dodajemy do pokrojonych kawałków kurczaka i odstawiamy na około 15 minut.
Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą wkładamy do małego, żaroodpornego naczynia, dodajemy tymianek, jagody goi i jeszcze raz wszystko mieszamy. Następnie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 - 25 minut. Kurcze pieczone podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję pure ziemniaczane i surówkę z kiełków fasoli mung. * Na zdjęciu widnieje połowa porcji pieczonego kurczaka Życzę smacznego! :)