Do góry

Dania główne Przepis na:

Kuskus z kalafiora w 15 minut

Kuskus z kalafiora w 15 minut

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 19822

Dodano:

Odsłon: 1177

Kalafior można śmiało nazwać jednym z najzdrowszych warzyw. W 100 gramach znajduje się tylko 25 kalorii. Doskonały na ciepło do obiadu i na zimno do sałatki. Jak to kuskus jest lekki, delikatny i pełen aromatów.

Składniki

  • 1 spory kalafior
  • 1-1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • curry 1 łyżeczka
  • harissa 1/2-1 łyżeczli
  • pieprz cytrynowy , sól
  • natka kolendry 2-3 łyżki
  • woda ok. 4 łyżki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kuskus z kalafiora w 15 minut

Przygotowanie

  1. Kalafiora myjemy i osuszamy.
    Potem usuwamy głąba, dzielimy na różyczki i ew. usuwamy twarde końce.
    Partiami rozdrabniamy w malakserze na drobną kaszkę.
    Do szerokiego rondla, saganka lub patelni z pokrywką wlewamy wodę i doprowadzamy do zawrzenia.
    Dodajemy kalafiora, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3-4 minuty. Dobrze jest raz lub dwa razy przemieszać.
    Gdy kalafior będzie szklisty, dolewamy olej, dajemy przyprawy ( bez natki kolendry ), mieszany i dusimy jeszcze 1-2 minuty.
    Ściągamy z ognia, wsypujemy posiekaną natkę kolendry, mieszamy i od razu podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń