Do góry

Dania główne Przepis na:

Kutia

Kutia

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19804

Dodano:

Odsłon: 7001

Witajcie! Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować wyjątkową świąteczną potrawę – kutię. Jej zrobienie zabiera trochę czasu, ale na prawdę warto!

Składniki

  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść płatków migdałów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 cukier migdałowy
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pszenicę przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, zalałam zimną wodą i zostawiłam na noc, by pszenica zmiękła i napęczniała. Teraz pszenicę odcedziłam, ponownie przepłukałam i zalałam gorącą wodą. Będę ją gotowała około 2 godzin – aż stanie się miękka.

  2. Mak zalewam wrzątkiem i pozostawiam na kwadrans. Następnie odcedzam go i 3-krotnie mielę go przez maszynkę.

  3. Rodzynki zalewam ciepłą wodą i moczę przez 20 minut – odcedzam. Orzechy i płatki migdałów siekam. Kroję również morele.

  4. Do zmielonego maku dodaję cukier migdałowy i dobrze mieszam.

  5. Do miski wsypuję miękką, ugotowaną, odcedzoną i przestudzoną pszenicę. Dodaję mak, rodzynki, migdały, orzechy, morele i skórkę pomarańczową. Wszystko dobrze mieszam.

  6. Do garnka wlewam śmietanę i dodaję miód. Podgrzewam mieszając do momentu aż oba składniki połączą się ze sobą. Miodową śmietanką zalewam kutię. Teraz już mieszam po raz ostatni i przekładam wszystko do salaterki. Dekoruję i wstawiam do lodówki na 24 godziny.

  7. Jemy następnego dnia – oczywiście na zimno.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń