Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie! Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować wyjątkową świąteczną potrawę – kutię. Jej zrobienie zabiera trochę czasu, ale na prawdę warto!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 801
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5668
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9500
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 240
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 801
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5668
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9500
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 240
Składniki
Pszenicę przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, zalałam zimną wodą i zostawiłam na noc, by pszenica zmiękła i napęczniała. Teraz pszenicę odcedziłam, ponownie przepłukałam i zalałam gorącą wodą. Będę ją gotowała około 2 godzin – aż stanie się miękka.
Mak zalewam wrzątkiem i pozostawiam na kwadrans. Następnie odcedzam go i 3-krotnie mielę go przez maszynkę.
Rodzynki zalewam ciepłą wodą i moczę przez 20 minut – odcedzam. Orzechy i płatki migdałów siekam. Kroję również morele.
Do zmielonego maku dodaję cukier migdałowy i dobrze mieszam.
Do miski wsypuję miękką, ugotowaną, odcedzoną i przestudzoną pszenicę. Dodaję mak, rodzynki, migdały, orzechy, morele i skórkę pomarańczową. Wszystko dobrze mieszam.
Do garnka wlewam śmietanę i dodaję miód. Podgrzewam mieszając do momentu aż oba składniki połączą się ze sobą. Miodową śmietanką zalewam kutię. Teraz już mieszam po raz ostatni i przekładam wszystko do salaterki. Dekoruję i wstawiam do lodówki na 24 godziny.
Jemy następnego dnia – oczywiście na zimno. Smacznego!!!