Do góry

Dania główne Przepis na:

Kutia

Kutia

Autor:

Przepisów i artykułów: 504 Ocena: 6349

Dodano:

Odsłon: 505

To jedna z wigilijnych potraw, pełna bakalii i miodu.

Składniki

  • 500 g. kaszy pęczak
  • 200 g. suchego maku
  • 2 szklanki mleka do gotowania maku
  • 6 łyżek miodu
  • 100 g. suszonych śliwek
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • 100 g. rodzynek
  • 150 g. orzechów włoskich
  • 100 g. moreli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak wypłukać, namoczyć w mleku i gotować, aż zmięknie. Następnie zmielić lub zmiksować blenderem. Suszone śliwki, rodzynki, morele i orzechy pokroić na mniejsze kawałki.
    Kaszę ugotować w/g przepisu na opakowaniu, odcedzić.
    Do ugotowanej wystudzonej kaszy dodać zmielony mak, bakalie, miód i aromat.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń