Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 474
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 474
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Składniki
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy do tego margarynę, 1 jajko oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki na min. 30 minut.
Cebulę siekamy w drobną kostką, a boczek kroimy na małe kawałki. Wrzucamy wszystko na patelnię i podsmażamy. Dokładamy do tego kapustę kiszoną, doprawiamy pieprzem oraz tymiankiem, mieszamy, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
Blachę do tarty o średnicy 30 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy do rozmiaru blachy i wyścielamy nim blachę (spód i brzegi). Nakłuwamy je gęsto widelcem.
W misce mieszamy śmietanę z 2 jajkami, doprawiamy to solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Na przygotowanym wcześniej cieście rozkładamy kapustę. Całość zalewamy masą śmietanową-jajeczną. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 40 minut.