Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i warzywami, przed podaniem często skrapiany sokiem z cytryny. W mojej wersji dodałam zupełnie nietradycyjne dodatki - plasterki bakłażana i pestki granatu. Lahmacun w takiej wersji smakuje rewelacyjnie!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 614
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1288
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458011
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1547
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2318
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 614
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1288
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458011
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1547
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2318
Składniki
Ciasto: Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Ostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałą mąką, oliwą, i solą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy bakłażana na cienkie plasterki. Smażymy na oleju, na niedużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron.
Farsz: Cebulę i pomidora kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy z surowym mięsem, przecierem i przyprawami. Mieszamy farsz dokładnie.
Wracamy do ciasta. Dzielimy je na pół. Każdą część wałkujemy na około 1/2 cm. Na górze układamy farsz i lekko dociskamy. Na nim układamy plasterki bakłażana.
Pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ciasta i farszu. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję opiekania od góry, aby lahmacuny ładnie się przypiekły. Przed podaniem posypujemy pestkami granatu, listkami kolendry i skrapiamy sokiem z cytryny.