Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne alla bolognese

Lasagne alla bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 2504 Ocena: 17782

Dodano:

Odsłon: 4352

Pożywne i smaczne danie na obiad.

Składniki

  • Składniki:
  • Lasagne 25 dag
  • Sos boloński/przepis i składniki poniżej
  • Parmezan 15 dag
  • Wino czerwone 1 szklanka
  • Bazylia 1 pęczek
  • Składniki na sos bolognese:
  • Wołowina bez kości 30 dag
  • Marchewka 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Seler 1 szt.
  • Pietruszka ½ szt.
  • Masło 10 dag
  • Bulion wołowy 200 ml
  • Pomidory pelati
  • Wino czerwone 100 ml
  • Natka pietruszki
  • Świeża bazylia i tymianek
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lasagne alla bolognese

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu bolognese:
    Mięso przepuścić przez maszynkę na drobnym sicie, a warzywa posiekać w kostkę, po czym poddusić je na maśle w dużym płaskim naczyniu. Dodać surowe mięso, a gdy zbieleje podlać bulionem i czerwonym winem, odparować. Dorzucić pomidory pelati i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez godzinę.
    Składanie Lasagne:
    Płaty Lasagne zwilżyć czerwonym winem i przekładać w foremce przygotowanym sosem bolognese. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i zapiec przez około 45-50 minut. Po upieczeniu posypać parmezanem i posiekaną bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń