Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne bez mięsa

Lasagne bez mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 654 Ocena: 13060

Dodano:

Odsłon: 10381

Pełnowartościowy i przepyszny obiad w stylu włoskim.

Składniki

  • makaron lasagne 15 dag
  • Mozzarella 1 kula
  • parmezan 5-7 dag
  • Tofu
  • warzywa bulionowe:
  • cebula, marchew, pietruszka, seler, por
  • czosnek 3 ząbki
  • Oregano 1 łyżka, chili, sól
  • sos pomidorowy 300 mil/ pomidory z puszki
  • oliwa do smażenia
  • beszamel serowy:
  • oliwa 3 łyżki, mąka 1 łycha, mleko 0,75 szkl, ser zółty 10 dag
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa do smażenia i smarowania formy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lasagne bez mięsa

Przygotowanie

  1. Warzywa starłam na tarce a cebulę i pora pokroiłam. Poddusiłam na oliwie i gdy zaczęły się rumienić dodałam sos pomidorowy, oregano i starte tofu.
    Jeszcze chili i sól do smaku.

  2. Zrobiłam szybki sos beszamelowy. Do rondelka dałam oliwę do tego mąkę. Na małym ogniu wymieszałam i lekko podsmażyłam. Zaczęłam wlewać mleko cienkim strumieniem i cały czas mieszałam. Gdy sos nie był zbyt gęsty dodałam starty ser żółty, może być dowolny. W ten sposób robi się beszamel "stojący".

    Gdy ser się rozpuści sos pewnie trzeba będzie jeszcze rozrzedzić mlekiem. Jeszcze, sól, pieprz i gałka muszkatołowa.

  3. W między czasie obgotowałam makaron. Powinien być na tyle miękki aby można go było lekko zginać, później i tak wchłonie wilgoć z sosu podczas pieczenia.

    Do wysmarowanej foremki układałam warstwami, makaron, sos, po dwie łychy beszamelu, po dwa plasterki mozzarelli. Kilka wiórków parmezanu. I kolejna warstwa.

  4. Piekłam 50 minut w 175 stopniach. To w zależności od piekarnika i efekt końcowy- makaron ma być spieczony i chrupiący w rogach.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń