Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełnowartościowy i przepyszny obiad w stylu włoskim.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Składniki
Warzywa starłam na tarce a cebulę i pora pokroiłam. Poddusiłam na oliwie i gdy zaczęły się rumienić dodałam sos pomidorowy, oregano i starte tofu. Jeszcze chili i sól do smaku.
Zrobiłam szybki sos beszamelowy. Do rondelka dałam oliwę do tego mąkę. Na małym ogniu wymieszałam i lekko podsmażyłam. Zaczęłam wlewać mleko cienkim strumieniem i cały czas mieszałam. Gdy sos nie był zbyt gęsty dodałam starty ser żółty, może być dowolny. W ten sposób robi się beszamel "stojący". Gdy ser się rozpuści sos pewnie trzeba będzie jeszcze rozrzedzić mlekiem. Jeszcze, sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
W między czasie obgotowałam makaron. Powinien być na tyle miękki aby można go było lekko zginać, później i tak wchłonie wilgoć z sosu podczas pieczenia. Do wysmarowanej foremki układałam warstwami, makaron, sos, po dwie łychy beszamelu, po dwa plasterki mozzarelli. Kilka wiórków parmezanu. I kolejna warstwa.
Piekłam 50 minut w 175 stopniach. To w zależności od piekarnika i efekt końcowy- makaron ma być spieczony i chrupiący w rogach.
Smacznego :)