Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywne danie w sam raz na jesienno-zimowe chłody :) Lasagne bolognese to jedna z tych zapiekanek, które świetnie smakują nawet na drugi dzień po podgrzaniu. Sycąca i rozgrzewająca :) Polecam gorąco :)
Sos bolognese: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na patelni na oliwie. Dodać mielone mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając. Pomidory z puszki zmiksować z czosnkiem, solą, pieprzem, oregano, bazylią, koncentratem i cukrem. Sos dodać do mięsa i gotować do zredukowania płynu i zagęszczenia sosu.
Beszamel: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Gotować do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty lasagne partiami wrzucać do wrzątku i podgotować kilka sekund. Naczynie wysmarować masłem. Spód naczynia wysmarować 2 łyżkami beszamelu. Ułożyć 4 płaty makarony. Na makaron wyłożyć 1/3 sosu bolognese, polać beszamelem i posypać startym serem. Na ser ułożyć zblanszowane płaty lasagne. Warstwy układać aż do wyczerpania się składników. Warstwa wierzchnia to makaron polany beszamelem i posypany serem. Lasagne zapiekać przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed rozkrojeniem lasagne pozostawić na ok. 10 minut, aby zapiekanka się "związała".
Rady: Do sosu bolognese można dodać startą marchew, seler naciowy oraz lampkę czerwonego wytrawnego wina.
Płatów lasagne nie trzeba wcześniej blanszować, ale dzięki temu szybciej zmiękną podczas zapiekania.
pizza to danie, które moge jeść 3 razy dziennie :-) postanowiłam spróbować we...
Odsłon: 3040
Spaghetti Bolognese to chyba najbardziej rozpoznawalne i lubiane, przez nas w...
Odsłon: 309
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 79
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 84
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 46
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 503
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 79
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 84
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 46
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 503
Składniki
Sos bolognese: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na patelni na oliwie. Dodać mielone mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając. Pomidory z puszki zmiksować z czosnkiem, solą, pieprzem, oregano, bazylią, koncentratem i cukrem. Sos dodać do mięsa i gotować do zredukowania płynu i zagęszczenia sosu.
Beszamel: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Gotować do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty lasagne partiami wrzucać do wrzątku i podgotować kilka sekund. Naczynie wysmarować masłem. Spód naczynia wysmarować 2 łyżkami beszamelu. Ułożyć 4 płaty makarony. Na makaron wyłożyć 1/3 sosu bolognese, polać beszamelem i posypać startym serem. Na ser ułożyć zblanszowane płaty lasagne. Warstwy układać aż do wyczerpania się składników. Warstwa wierzchnia to makaron polany beszamelem i posypany serem. Lasagne zapiekać przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed rozkrojeniem lasagne pozostawić na ok. 10 minut, aby zapiekanka się "związała".
Rady: Do sosu bolognese można dodać startą marchew, seler naciowy oraz lampkę czerwonego wytrawnego wina. Płatów lasagne nie trzeba wcześniej blanszować, ale dzięki temu szybciej zmiękną podczas zapiekania.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Dania główne
Zapiekanka Rozmaitości
Dania główne
Zapiekanka gospodarska
Dania główne
Ćwiartki kurczaka duszone z dodatkiem młodej kapusty
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Polędwica wieprzowa w wiosenno-letnich ziołach: lubczyk, natka pietruszki, ba...
Odsłon: 47
Zapiekanka Rozmaitości
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 91