Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Płaty makaronowe zastąpiłam cienko pokrojoną dynią piżmową. Płaty dyniowe przełożyłam sosem mięsnym z dodatkiem suszonych moreli, duszonym porem oraz kulkami mini mozzarelli. Wyszło pysznie, lekko i aromatycznie.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 956
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 956
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Na maśle podsmażamy pokrojone szalotki, dodajemy posiekany czosnek i imbir. Do podduszonych warzyw dodajemy mięso i je dusimy. Do mięsa dodajemy pokrojonego selera naciowego i morele, dusimy około 15 minut na małym ogniu. Wlewamy passatę pomidorową i porto dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pora kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle. Solimy i pieprzymy do smaku. Dynię kroimy za pomocą mandoliny na cienkie i długie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Układamy warstwę z płatów dyni, sos mięsny, płaty dyniowe, pora i kawałki mozzarelli. Na wierzchnią warstwę wykładamy mini kulki mozzarelli, plasterki pomidorków koktajlowych, posypujemy solą, pieprzem oraz płatkami chili. Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut. Podajemy posypane natką pietruszki lub listkami bazylii. Porady: Lasagne można złożyć dzień wcześniej, a przed podaniem należy je tylko zapiec. Zamiast jednej dużej zapiekanki można przygotować mini lasagne w naczynkach do zapiekania. Jeśli sos doprawiliśmy delikatnie to płaty dyniowe proponuję posypać lekko solą i pieprzem.