Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne dyniowe z sosem mięsnym i mozzarellą

Lasagne dyniowe z sosem mięsnym i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1715

Dodano:

Odsłon: 2148

Płaty makaronowe zastąpiłam cienko pokrojoną dynią piżmową. Płaty dyniowe przełożyłam sosem mięsnym z dodatkiem suszonych moreli, duszonym porem oraz kulkami mini mozzarelli. Wyszło pysznie, lekko i aromatycznie.

Składniki

  • 500 g dyni piżmowej, podłużna część bez gniazda nasiennego
  • 800 g mięsa mielonego, można użyć mieszanego, wołowiny lub mięsa z udek indyczych
  • 200 g suszonych moreli
  • 3-4 szalotki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 500 g passaty pomidorowej
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • sól pieprz chili w płatkach roztarte ziele angielskie szczypta cynamonu 50 ml porto
  • Por
  • łyżka masła sól pieprz
  • mozzarella 3 duże kulki lub około 60 kuleczek mini mozzarelli chili w płatkach
  • pomidorki koktajlowe na wierzch bazylia lub natka pietruszki do ozdobienia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lasagne dyniowe z sosem mięsnym i mozzarellą

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmażamy pokrojone szalotki, dodajemy posiekany czosnek i imbir. Do podduszonych warzyw dodajemy mięso i je dusimy. Do mięsa dodajemy pokrojonego selera naciowego i morele, dusimy około 15 minut na małym ogniu. Wlewamy passatę pomidorową i porto dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Pora kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle. Solimy i pieprzymy do smaku.

    Dynię kroimy za pomocą mandoliny na cienkie i długie plastry.

    Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Układamy warstwę z płatów dyni, sos mięsny, płaty dyniowe, pora i kawałki mozzarelli. Na wierzchnią warstwę wykładamy mini kulki mozzarelli, plasterki pomidorków koktajlowych, posypujemy solą, pieprzem oraz płatkami chili.

    Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut. Podajemy posypane natką pietruszki lub listkami bazylii.

    Porady:
    Lasagne można złożyć dzień wcześniej, a przed podaniem należy je tylko zapiec.
    Zamiast jednej dużej zapiekanki można przygotować mini lasagne w naczynkach do zapiekania.
    Jeśli sos doprawiliśmy delikatnie to płaty dyniowe proponuję posypać lekko solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń