Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Płaty makaronowe zastąpiłam cienko pokrojoną dynią piżmową. Płaty dyniowe przełożyłam sosem mięsnym z dodatkiem suszonych moreli, duszonym porem oraz kulkami mini mozzarelli. Wyszło pysznie, lekko i aromatycznie.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 134
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22331
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 156
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 134
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22331
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 156
Składniki
Na maśle podsmażamy pokrojone szalotki, dodajemy posiekany czosnek i imbir. Do podduszonych warzyw dodajemy mięso i je dusimy. Do mięsa dodajemy pokrojonego selera naciowego i morele, dusimy około 15 minut na małym ogniu. Wlewamy passatę pomidorową i porto dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pora kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle. Solimy i pieprzymy do smaku. Dynię kroimy za pomocą mandoliny na cienkie i długie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Układamy warstwę z płatów dyni, sos mięsny, płaty dyniowe, pora i kawałki mozzarelli. Na wierzchnią warstwę wykładamy mini kulki mozzarelli, plasterki pomidorków koktajlowych, posypujemy solą, pieprzem oraz płatkami chili. Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut. Podajemy posypane natką pietruszki lub listkami bazylii. Porady: Lasagne można złożyć dzień wcześniej, a przed podaniem należy je tylko zapiec. Zamiast jednej dużej zapiekanki można przygotować mini lasagne w naczynkach do zapiekania. Jeśli sos doprawiliśmy delikatnie to płaty dyniowe proponuję posypać lekko solą i pieprzem.