Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne ze szpinakiem i ricottą to lżejsza odmiana tradycyjnej mięsnej lasagne. Łatwo się przyrządza i wspaniale smakuje. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7627
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 68
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258157
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7627
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 68
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258157
Składniki
Farsz: • Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie przekładamy do misy i dodajemy ser ricotta, całość mieszamy • Na patelnię przekładamy szpinak i podsmażamy do miękkości, odlewamy nadmiar wody • Szpinak dodajemy do misy z pozostałymi dodatkami, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym Sos beszamelowy: • Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą
Składanie: • Na spód naczynia żaroodpornego dodajemy: sos beszamelowy, makaron, masę szpinakową, ser Gran Padano i tak kolejno kilka warstw • Wierzch polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem • Gotową lasagne odstawiamy na 20 minut aż przesiąknie sosem • Lasagne pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni(bez termoobiegu), 10 minut przed końcem pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni