Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne ze szpinakiem i ricottą to lżejsza odmiana tradycyjnej mięsnej lasagne. Łatwo się przyrządza i wspaniale smakuje. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 183
Polecam.
Odsłon: 866
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 163
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9275
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 183
Polecam.
Odsłon: 866
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 163
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9275
Składniki
Farsz: • Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie przekładamy do misy i dodajemy ser ricotta, całość mieszamy • Na patelnię przekładamy szpinak i podsmażamy do miękkości, odlewamy nadmiar wody • Szpinak dodajemy do misy z pozostałymi dodatkami, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym Sos beszamelowy: • Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą
Składanie: • Na spód naczynia żaroodpornego dodajemy: sos beszamelowy, makaron, masę szpinakową, ser Gran Padano i tak kolejno kilka warstw • Wierzch polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem • Gotową lasagne odstawiamy na 20 minut aż przesiąknie sosem • Lasagne pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni(bez termoobiegu), 10 minut przed końcem pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni