Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 1034

Lasagne ze szpinakiem i ricottą to lżejsza odmiana tradycyjnej mięsnej lasagne. Łatwo się przyrządza i wspaniale smakuje. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 250 gramów sera Ricotta
  • 60 gramów sera Gran Padano
  • 450 gramów mrożonego szpinaku
  • 200 gramów makaronu do Lasagne
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ 650)
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • Sól, pieprz i czosnek do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz:

    • Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie przekładamy do misy i dodajemy ser ricotta, całość mieszamy
    • Na patelnię przekładamy szpinak i podsmażamy do miękkości, odlewamy nadmiar wody
    • Szpinak dodajemy do misy z pozostałymi dodatkami, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym

    Sos beszamelowy:

    • Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko
    • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą

  2. Składanie:

    • Na spód naczynia żaroodpornego dodajemy: sos beszamelowy, makaron, masę szpinakową, ser Gran Padano i tak kolejno kilka warstw
    • Wierzch polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem
    • Gotową lasagne odstawiamy na 20 minut aż przesiąknie sosem
    • Lasagne pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni(bez termoobiegu), 10 minut przed końcem pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń