Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne ze szpinakiem i ricottą to lżejsza odmiana tradycyjnej mięsnej lasagne. Łatwo się przyrządza i wspaniale smakuje. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 467
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 801
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 600
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 467
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 801
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 600
Składniki
Farsz: • Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie przekładamy do misy i dodajemy ser ricotta, całość mieszamy • Na patelnię przekładamy szpinak i podsmażamy do miękkości, odlewamy nadmiar wody • Szpinak dodajemy do misy z pozostałymi dodatkami, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym Sos beszamelowy: • Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą
Składanie: • Na spód naczynia żaroodpornego dodajemy: sos beszamelowy, makaron, masę szpinakową, ser Gran Padano i tak kolejno kilka warstw • Wierzch polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem • Gotową lasagne odstawiamy na 20 minut aż przesiąknie sosem • Lasagne pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni(bez termoobiegu), 10 minut przed końcem pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni