Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na schupanie jest LATKE (Latka) ️ - Skład - Dynia White Ghost, Ziemniaki, marchewka , cebulka, jajo, mąka beglutenowa (mieszanka mąki ryżowej, babki plesznik itp) , Łodyga selera naciowego, ziele lubczyka, , kilka listków pokrzywy młodej, pieprz i sól do smaku. LATKE (Latka) - Słowo to pochodzi od jidysz latke, które samo w sobie pochodzi od wschodniosłowiańskiej oladki, zdrobnienia od oladya „mały smażony naleśnik”, który z kolei pochodzi z hellenistycznej greki ἐλάδιον eládion, „(oliwa)”, zdrobnienie od starogreckiego ἔλαιον élaion, „ ropa”. Latkes najczęściej są podawane z musem jabłkowym i kwaśną śmietaną ale nie koniecznie bo , bywają wersje z jogurtem greckim, papryczkami chilli a nawet z sosem chrzanowym. Jego współczesna hebrajska nazwa, levivah (לְבִיבָה levivá), liczba mnoga levivot, jest odrodzeniem słowa użytego w Księdze Samuela do opisania kluski zrobionej z zagniatanego ciasta, będącej częścią historii Amnona i Tamar. Niektórzy interpretatorzy zauważyli, że homonim leváv (לֵבָב leváv) oznacza „serce”, a forma czasownikowa lvv (ל־ב־ב lbb) występuje również w Pieśni nad pieśniami. W leksykonie Żydów aszkenazyjskich z Udmurcji i Tatarstanu zapisane są wersje koszernej nazwy latkes podczas ośmiodniowego święta Chanuka. ps. Aranżacja dania inspirowaną postacią SAMUELA.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4535
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417875
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4535
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417875
Składniki
Warzywa mielimy w malakserze (opcjonalnie , tradycyjnie można zetrzeć je na tarce / im drobniejsze oczka tym lepiej) , do tak przygotowanej pulpy dodajemy 1 jajko wraz z łyżką mąki . Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy razem z dodatkiem odrobiny oliwy. Pozostałą część oliwy (lub smalcu) rozgrzewamy na patelni i nakładamy masę w formie płaskich placków . Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu. Podajemy tradycyjnie z kwaśną śmietaną lub innymi dodatkami np. Jogurt grecki, mus jabłkowy, sos chrzanowy, sos tatarski itp...