Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na schupanie jest LATKE (Latka) ️ - Skład - Dynia White Ghost, Ziemniaki, marchewka , cebulka, jajo, mąka beglutenowa (mieszanka mąki ryżowej, babki plesznik itp) , Łodyga selera naciowego, ziele lubczyka, , kilka listków pokrzywy młodej, pieprz i sól do smaku. LATKE (Latka) - Słowo to pochodzi od jidysz latke, które samo w sobie pochodzi od wschodniosłowiańskiej oladki, zdrobnienia od oladya „mały smażony naleśnik”, który z kolei pochodzi z hellenistycznej greki ἐλάδιον eládion, „(oliwa)”, zdrobnienie od starogreckiego ἔλαιον élaion, „ ropa”. Latkes najczęściej są podawane z musem jabłkowym i kwaśną śmietaną ale nie koniecznie bo , bywają wersje z jogurtem greckim, papryczkami chilli a nawet z sosem chrzanowym. Jego współczesna hebrajska nazwa, levivah (לְבִיבָה levivá), liczba mnoga levivot, jest odrodzeniem słowa użytego w Księdze Samuela do opisania kluski zrobionej z zagniatanego ciasta, będącej częścią historii Amnona i Tamar. Niektórzy interpretatorzy zauważyli, że homonim leváv (לֵבָב leváv) oznacza „serce”, a forma czasownikowa lvv (ל־ב־ב lbb) występuje również w Pieśni nad pieśniami. W leksykonie Żydów aszkenazyjskich z Udmurcji i Tatarstanu zapisane są wersje koszernej nazwy latkes podczas ośmiodniowego święta Chanuka. ps. Aranżacja dania inspirowaną postacią SAMUELA.
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 51
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 1866
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 534
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 51
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 1866
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 534
Składniki
Warzywa mielimy w malakserze (opcjonalnie , tradycyjnie można zetrzeć je na tarce / im drobniejsze oczka tym lepiej) , do tak przygotowanej pulpy dodajemy 1 jajko wraz z łyżką mąki . Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy razem z dodatkiem odrobiny oliwy. Pozostałą część oliwy (lub smalcu) rozgrzewamy na patelni i nakładamy masę w formie płaskich placków . Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu. Podajemy tradycyjnie z kwaśną śmietaną lub innymi dodatkami np. Jogurt grecki, mus jabłkowy, sos chrzanowy, sos tatarski itp...