Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjną włoską lazanię postanowiłam wzbogacić o pieczonego bakłażana i paprykę. Lazania jest wtedy bardziej aromatyczna i bogata w smaku.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 121
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 121
Składniki
Bakłażana pokroić w cieńkie plastry , posolić i pozostawić na 10 minut, aż puści wodę i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie upiec w piekarniku z papryką i czosnkiem skropionymi oliwą z oliwek, posypanymi tymiankiem i solą z wierzchu w 200 stopniach C przez 30 minut. Bakłażana i czosnek wyciągnąć po 10 minutach pieczenia.
Sos boloński: Marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pieczony czosnek drobno posiekać. Następnie podsmażyć mięso. Dodać marchewkę i passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem białym, oregano i ziołami prowansalskimi. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut.
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić i wymieszać z mąką, a następnie krótko podsmażyć. Całość rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować przez 5 minut często mieszając. Kolejno dodać żółtka i nie dopuścić do zagotowania (może się zważyć) cały czas mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową, wymieszać.
Złożenie: Na dnie rozprowadzamy 2 łyżki płynnej części sosu bolońskiego (bez mięsa), układamy makaron, mięso i pieczone warzywa( do wyczerpania ilości sosu, makaronu i warzyw) - 2-3 warstwy.
Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i posypujemy tartą mozzarellą.
Lazanię pieczemy w 200 stopniach C przez 30-35 minut, aż powstanie chrupiąca skórka.
Upieczoną Lazanię podawać na ciepło. Smacznego:)!!!