Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niecodzienny sposób na lazanię - plastry cukinii zamiast makaronu. A do tego tuńczyk, kapasy i mozzarella zapieczone w jednej smakowitej całości
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 300
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 84
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 300
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 84
Składniki
Przygotować sos: w garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć na zasmażkę, wlać mleko i wywar i gotować aż sos zgęstnieje, mieszając co jakiś czas. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i odstawić na bok. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (nie za cienkie) i lekko przesmażyć na oliwie na patelni grillowej (albo podpiec w piekarniku), odłożyć.
Bułkę rozdrobnić w robocie kuchennym na okruszki. Mozzarelle pokroić w kosteczkę, parmezan zetrzeć. Bułkę i oba sery wymieszać w misce. 1/3 mieszanki odłożyć do posypania po wierzchu. Cebulę pokroić w piórka, tuńczyka odsączyć z zalewy. W żaroodpornym naczyniu układać plastry cukinii, na to ułożyć 1/3 chleba z serami, 2/3 tuńczyka, kilka próbek cebuli i 2 łyżki kaparów, zalać 1/3 sosu. Powtórzyć to jeszcze 2 razy i wierzch przykryć 4 warstwą cukinii. Posypać ją odłożoną bułką z serami, przykryć naczynie folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec zapiekankę 30 minut, zdjąć folię z góry i dopiec jeszcze 10-15 minut aż wierzch się zarumieni.