Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem.

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1888

Dodano:

Odsłon: 3925

Przy takiej lazanii jest trochę pracy, ale warto ją przygotować. Jest bardzo pyszna i sycąca. Przygotujcie na obiad. Polecam :)

Składniki

  • Sos mięsny:
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • bazylia suszona do smaku
  • oregano suszone do smaku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sos szpinakowy:
  • 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 1 łyżeczka czubrycy białej
  • 20 dag serka kanapkowego o czosnkowym smaku ( taki w pudełeczku do smarowania )
  • Dodatkowo:
  • 40-50 dag makaronu lazanii
  • 40 dag sera żółtego
  • 1 łyżeczka masła
  • woda do gotowania
  • 2 łyżki oleju
  • sól do gotowania
3-4 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sos mięsny: Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy do lekkiego zrumienienia cały czas mieszając. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy zmielone mięso i przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku przyprawami. Gotowy sos studzimy.

  2. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy często mieszając i uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy szpinak będzie miękki odparowujemy nadmiar wody i dodajemy serek kanapkowy i mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy do smaku. Gotowy sos szpinakowy studzimy.

  3. Makaron i ser: Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z olejem, nie mogą być za bardzo miękkie. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  4. Do zapiekania: Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos mięsny i ser żółty, kolejno makaron, sos szpinakowy i ser żółty, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos mięsny i ser. Wyszło mi dwie warstwy ze szpinakiem i trzy z mięsem mielonym.

  5. Zapiekanie: Tak wykonaną lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  6. Podanie: Gotową kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń