Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z rybą i pesto

Lazania z rybą i pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 163

Dodano:

Odsłon: 148

Smaczny przepis na lazanię w którym jest wykorzystane pesto. Pesto można zastąpić gotowym ze słoika ale zrobione ze świeżej bazylii. Do lazanii są potrzebne 2 rodzaje sosów i pesto. Właśnie pesto i przyprawy sprawiają że danie jest aromatyczne i dodaje smaku rybie.

Składniki

  • 500g filetów z białej ryby
  • przyprawa do ryb
  • sól i pieprz
  • 12 płatów makaronu lasagne
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Lazania z rybą i pesto

Przygotowanie

  1. Sos beszamelowy
    3-4 łyżki masła 4 łyżki mąki ½ l mleka (5 dl) sól i pieprz ½ łyżki mielonej gałki muszkatołowej 200 g. tartego sera
    Roztopić tłuszcz i wsypać mąkę uważając się nie zarumieniła Dolewać po trochu mleka mieszając cały czas dodać soli pieprzu i gałkę muszkatołową Gotować parę minut aż sos trochę zgęstnieje. .

  2. Pesto
    25 g liści bazylii (1 "doniczka") 2 łyżki tartego sera parmazanu 3 łyżki orzeszków pinii 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy
    Czosnek obrać, listki bazylii wypłukać. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.

  3. Sos pomidorowy
    1 puszka pomidorów 6 łyżek koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku. 2 cebule.
    Na rozgrzanym tłuszczu smażyć pokrojoną w kostkę cebulę uważać aby nie zmieniła koloru. Dodać drobno posiekany czosnek, pomidory i koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze chwilę. Posmakować solą i pieprzem i odstawić.

  4. Filety ryby pokroić w małe cienkie kawałki około 1-2 cm

  5. Na dno naczynia wysmarowanego tłuszczem wlać trochę sosu beszamelowego i pomidorowego.
    Położyć makaron, układać kawałki ryby w niewielkich odstępach od siebie(1-2 cm) posypać trochę przyprawy do ryb.

  6. Na rybę nałożyć obok siebie sos pomidorowy i sos beszamelowy a w dużych odstępach od siebie nakładać pesto aż do wykończenia składników, zakończyć płatami ciasta i resztą sosu i pesto.

  7. Piec 30-35 min w temp 200°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń