Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis koleżanki z Katowic
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 33
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 33
Składniki
Boczek pokroiłam w plastry a potem w słupki. Na małym ogniu wytapiałam go, aż zacznie się trochę przyrumieniać. Wtedy dodałam pokrojoną w piórka cebulę i dalej na małym ogniu ją podsmażałam. Najlepiej do łazanek nadaje się wok- łatwo się w nim miesza większe ilości. Kiszoną kapustę lekko poszatkowałam, nie musiałam jej płukać bo nie była mocno kwaśna. Zalałam ją jak najmniejszą ilością wody, dodałam ziele, liść i kminek i gotowałam do miękkości 25-30 minut. Po tym czasie płynu już właściwie nie będzie. Gdy kapusta zmięknie, a cebula zbrązowiła się, dodałam kapustę do boczku z cebulą. Doprawiłam pieprzem i przesmażałam kapustę około 15 minut. Jeśli jest za mało tłuszczu można dodać smalcu. Dla koloru dodałam trochę papryki w proszku.
Makaron łazanki ugotowałam według przepisu na opakowaniu i dodałam do smażącej się kapusty. I teraz najważniejsze- to nie koniec :) Całość trzeba podsmażać, ciągle mieszając, jak najdłużej. Koleżanka mieszała z pół godziny- ja wytrzymałam 15 minut. W tym czasie można doprawić smaki, pieprzność, słoność, kwaśność. Smacznego :)