Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-10-2022
Domowe łazanki z leśnymi grzybami (borowiki, maślaki pstre i podgrzybki).
radełko, stolnica, wałek
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 24
Polecam.
Odsłon: 1330
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1682
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 24
Polecam.
Odsłon: 1330
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1682
Składniki
Przygotowanie łazanek: Z mąki, soli i jajek zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na placki, zostawiam na15-20 minut by podeschły. Następnie za pomocą radełka wycinam łazanki.
Przygotowanie pozostałych składników: Na suchej patelni odparowuję oczyszczone grzyby z nadmiaru wody. Na drugiej dużej patelni wytapiam na rumiano boczek, dodaję pokrojoną cebulę i kminek, smażę 3-4 minuty. Do podsmażonego boczku z cebulą dodaję odparowane grzyby, pieprz ziołowy oraz tymianek, całość duszę 15 minut. Kapustę kroję w szersze paski, solę, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Odlewam wodę.
Gdy kapusta jest prawie miękka gotuję al'dente łazanki w osolonym wrzątku. Odlewam wodę. W dużym garnku mieszam wszystkie gorące składniki: łazanki, kapustę i uduszone grzyby z boczkiem i cebulą. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Łazanki proponuję podawać posypane natką pietruszki i czerwonym pieprzem.
Łazanki wybornie smakują zarówno zaraz po ugotowaniu, jak również odgrzewane, gdy smaki przegryzą się.