Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy na straganach pojawią się wreszcie młode warzywa, warto przygotować łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Przyrządza się to danie szybko, jest aromatyczne i smaczne. I dużo, więc wystarczy do nakarmienia sporej rodziny, a mniejszej wystarczy nawet na 2-3 dni. Przechowuje się dobrze i łatwo jest takie łazanki odgrzać, a nawet można porcję zamrozić na później.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 265
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 70
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3769
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 560
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 265
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 70
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3769
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 560
Składniki
Posiekaj jedną cebulę, a pieczarki pokrój w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i podsmaż na nim cebulę na biało, a następnie dodaj pieczarki. Smaż grzyby w zwyczajny sposób.
W garnku nastaw wodę do gotowania makaronu (około 3 litrów). Gdy woda zawrze, dodaj do niej sól i wrzuć łazanki. Gotuj według przepisu podanego na opakowaniu, zazwyczaj około 8-10 minut.
Posiekaj drugą cebulę i poszatkuj kapustę w nie bardzo cienkie paski. Weź duży rondel i podsmaż w nim cebulę na biało na pozostałym tłuszczu, a następnie partiami dodawaj kapustę.
Partiami, bo cała na raz się nie zmieści, więc kolejną porcję dodawaj, gdy podsmażona kapusta nieco zmniejszy swoją objętość.
Gdy już dodasz do rondla całą kapustę, podlej niewielką ilością wody, przykryj i duś do miękkości. Młoda kapusta szybko się gotuje, więc wystarczy około 8-10 minut duszenia, bo nie ma być rozgotowana na miazgę.
Po ugotowaniu kapusty dodaj usmażone pieczarki oraz odcedzone łazanki, a następnie przypraw wszystko sporą ilością czarnego pieprzu oraz solą do smaku.
Prawdopodobnie trzeba będzie dodać również chochlę wody od gotowania makaronu, a jeśli nie masz już wody po łazankach, to dodaj zwykłą wodę z kranu.
Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj rondel i podgrzewaj jeszcze przez parę minut, a następnie podawaj.
Jak podawać łazanki z młodą kapustą?
Powinny być dość pikantne od pieprzu, żeby nie miały mdłego, nudnego smaku. Bo pieprz dodaje twista!
Już na talerzach posyp danie posiekaną zieleniną. Najlepszy jest koperek, bo idealnie komponuje się z młodą kapustą. Ale nasz koperek zeżarły mszyce, a nowy dopiero kiełkuje, więc posypałam natką pietruszki, bo przecież jakaś zielenina musi być! Smacznego!