Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo

Leczo

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4973

Dodano:

Odsłon: 86385

Smaczne :)

Składniki

  • papryka zielona, czerwona i żółta, po 3 szt.
  • cukinia, 1 szt.
  • cebula, 4 szt.
  • pomidory w puszce, 2 puszki
  • kiełbasa (np. toruńska), 4 kawałki
  • Boczek wędzony, ok. 30 deko
  • koncentrat pomidorowy, pół słoiczka
  • czosnek, 4 ząbki
  • olej, 1 łyżka
  • sól, pieprz, cukier, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, do smaku
  • bulion, 1 szklanka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Leczo

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w półplasterki, papryki w paseczki, cebulę w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i usuwamy nasiona, następnie kroimy w plasterki.

  2. Na łyżce oleju podsmażamy kiełbasę przez jakieś 10 minut, przekładamy do sporego garnka. Na tym samym tłuszczy smażymy cebulkę, po chwili dodajemy cukinie i na sam koniec czosnek. Chwile razem smażymy po czym dodajemy do kiełbasy. Dodajemy pomidory i koncentrat, podlewamy 1 szklanką bulionu i wsypujemy zioła prowansalskie.

  3. Dusimy pod przykryciem aż cebulka zrobi się miękka a pomidory się rozpadną. Paprykę wrzucamy do garnka na 20-30 minut przed końcem gotowania. Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na suchej patelni po czym dodajemy do leczo. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryka ostra i słodką

  4. Ja dodałam jeszcze pod koniec pokrojoną w kostkę i usmażona pierś z kurczaka, bo akurat miałam w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 23 marca 2012 Danie uwielbiane przez moją rodzinkę, które najczęściej robię latem i jesienią.5

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 22 marca 2012 Bardzo ładne zdjecie ,uwielbiam leczo ale cukinia do lecza juz nie.ALe to jest kwestia smaku a jak wiadomo ilu kucharzy tyle smaków.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń