Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrowe, pożywne i kolorowe danie, wyraziste i lekko pikantne w smaku, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Świetna i sycąca propozycja obiadowa dla Dużych i Małych Łasuchów :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Kabaczki obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wszystkie papryki pozbawione gniazd nasiennych również kroimy w kostkę, to samo robimy z kiełbasą, a cebulę kroimy w pół - krążki.
Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy pokrojoną cebulę i delikatnie ja szklimy. Następnie dodajemy wszystkie papryki i wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa odrobinę zmiękną.
W tym samym czasie do dużego garnka wkładamy pokrojone kabaczki i zalewamy je około 1 szklanką wody. Dusimy aż zawartość delikatnie zmięknie.
Gdy kabaczki zmiękną, dodajemy do nich podsmażone papryki i cebulę oraz przyprawy: słodką paprykę, curry, kurkumę, pieprz czarny oraz cayenne, oregano, tymianek i zioła prowansalskie. Wszystko dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną kiełbasę, ocet jabłkowy oraz sos sojowy i wszystko dusimy jeszcze przez około 15 minut. Na sam koniec leczo doprawiamy solą i dodatkowo czarnym pieprzem. * Ilość podanych składników wystarczy na solidną porcję lecza, dlatego świetnym rozwiązaniem jest zagotowanie go do słoików. Słoiki przechowujemy w lodówce. Kiedy brakuje nam czasu na małe pichcenie, wystarczy, że podgrzejemy zawartość słoika i mamy obiad gotowy. Życzę smacznego! :)