Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo Cioci Kasi

Leczo Cioci Kasi

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 7700

Propozycja na zdrowe, pożywne i kolorowe danie, wyraziste i lekko pikantne w smaku, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Świetna i sycąca propozycja obiadowa dla Dużych i Małych Łasuchów :)

Składniki

  • 5 średniej wielkości kabaczków
  • 4 czerwone papryki
  • 2 białe papryki
  • 2 zielone papryczki chilii
  • 3 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g dobrej kiełbasy drobiowej (parzonej, pieczonej i wędzonej)
  • 3,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2,5 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • PRZYPRAWY:
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu + 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki soli morskiej (gruboziarnistej)
  • + oliwa z oliwek (do smażenia)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kabaczki obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

    Wszystkie papryki pozbawione gniazd nasiennych również kroimy w kostkę, to samo robimy z kiełbasą, a cebulę kroimy w pół - krążki.

  2. Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy pokrojoną cebulę i delikatnie ja szklimy. Następnie dodajemy wszystkie papryki i wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa odrobinę zmiękną.

  3. W tym samym czasie do dużego garnka wkładamy pokrojone kabaczki i zalewamy je około 1 szklanką wody. Dusimy aż zawartość delikatnie zmięknie.

  4. Gdy kabaczki zmiękną, dodajemy do nich podsmażone papryki i cebulę oraz przyprawy: słodką paprykę, curry, kurkumę, pieprz czarny oraz cayenne, oregano, tymianek i zioła prowansalskie. Wszystko dusimy przez około 15 minut.

    Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną kiełbasę, ocet jabłkowy oraz sos sojowy i wszystko dusimy jeszcze przez około 15 minut.

    Na sam koniec leczo doprawiamy solą i dodatkowo czarnym pieprzem.

    * Ilość podanych składników wystarczy na solidną porcję lecza, dlatego świetnym rozwiązaniem jest zagotowanie go do słoików.
    Słoiki przechowujemy w lodówce. Kiedy brakuje nam czasu na małe pichcenie, wystarczy, że podgrzejemy zawartość słoika i mamy obiad gotowy.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 01 września 2014 Leczo uwielbiam twoje jest bardzo kolorowe i wygląda kusząco.Bardzo lubię pikantniejsze potrawy .Jeszcze kabaczki są ,papryka więc można skorzystać i wypróbować przepis Cieplutko pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń