Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo to jedno z moich ulubionych dań. Jest to danie troszkę sycące, z dużą ilością warzyw z dodatkiem kiełbasy. Polecam :)
Składniki
Kiełbasę kroimy w kostkę, cebule i por w pół plastry, dusimy bez tłuszczu na wolnym ogniu pod przykryciem.
Papryki, pieczarki, ogórek kiszony kroimy w większą kostkę. Gdy kiełbasa puści tłuszcz dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.
W między czasie w garnku zagotowujemy wodę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pokrojonym w kostkę kiszonym ogórkiem.
Uduszone warzywa z patelni przekładamy do garnka z wywarem, dodajemy przecier z ostrej papryki, pomidory z puszki, sos sojowy, przyprawiamy przyprawami do smaku i chwilę gotujemy.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy około 5 minut, żeby koncentrat dobrze się połączył z pozostałymi składnikami. Próbujemy smak, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy, i kończymy gotowanie.
Gotowe leczo możemy podać z ryżem, z pieczywem, jak kto lubi. Jest to danie godne polecenia. Smacznego :)